7 juli 2023

Rob Salij, directeur IKC-WereldWijs, stopt na 46 jaar onderwijs

Afgelopen week donderdag nam ons bestuurskantoor afscheid van Rob tijdens een feestelijke lunch. Dat Rob 46 jaar in het onderwijs werkzaam is geweest, blijft niet onopgemerkt. De Nieuwsster heeft een nieuwsbericht geschreven over Rob's carrière, lees het hier!

Van onderwijzer naar directeur

Rob Salij, directeur van IKC-WereldWijs, neemt afscheid van zijn school. Na 46 jaar onderwijs draagt hij de button ‘Omdenken’ over aan zijn opvolgster Jessica van der Linden. “Het is omgevlogen”, zegt de vitale 66-jarige “ik heb het altijd met plezier gedaan.”

 

‘Omdenken’ is de leus waar Salij dagelijks naar handelt. Steeds aanpassen, iets anders bedenken en doorgaan. Zo was ook zijn onderwijscarrière decennialang afwisselend, switchen van de ene functie naar een nieuwe uitdaging. Ooit begon hij in 1977 als onderwijzer in Bovenkarspel. “De les die ik niet overnam van mijn toenmalige hoofd der school is, dat je als schoolleider moet uitstralen dat je alles weet. Ik geloof juist sterk in het benutten van de kwaliteiten van je teamleden.” Er was aanvankelijk een obstakel om directeur van de Terpstraschool te worden. Evenals Gerrit Van Ettekoven die directeur van de Rehobothschool werd, was Rob Salij gereformeerd en twee schoolleiders met die kerkelijke achtergrond was iets teveel voor het toenmalige pc- schoolbestuur. Toen Salij verklaarde dat hij van huis uit hervormd was, was de kou uit de lucht. Op 1 januari 1989 werd Rob Salij directeur van de Terpstraschool: “Ik had geen idee wat dat allemaal zou betekenen op dat moment, maar het was wel een leuke uitdaging waar ik aan begon.”

 

Van een half dagje administratie in ’89 als directeur veranderde dat snel in een volledige weektaak nu. Nog een grote ommekeer in al die jaren is de opkomst van de vrouwen. Toen Rob begon, was het directeurschap een mannenbolwerk. Nu is er na zijn vertrek, nog maar één mannelijke directeur bij de Proceon Scholengroep waar Wereldwijs toe behoort. Zorgelijk is het grote aantal vacatures. Het invullen van de 35 (!) banen alleen al bij de onderwijstak op zijn school is een dagelijkse kwestie. In 1999 werd Salij steeds meer manager, omdat hij de leiding kreeg over drie scholen in Hilversum, afgewisseld met Laren en Kortenhoef. “Dat ik haast niet meer voor de klas stond, vond ik aan het begin vreselijk, ik miste de kinderen. Al vond ik het aansturen van die scholen uiteraard een boeiende uitdaging.” Maar hij kwam terug op de Terpstra, waar hij in 2014 met open armen werd ontvangen. Uiteindelijk werd hij ook directeur van de Rehobothschool.

 

Langzaam maar zeker groeide bij Rob Salij het besef dat kinderopvang en basisschool samen de toekomst van het onderwijs zouden kunnen worden. Weer dat ‘omdenken’. Vanaf 2015 werkte hij, samen met anderen, hard aan de opbouw van een nieuwe school voor kinderen van 0 tot 13 jaar. “Met een visie om kinderen met plezier wereldwijs te maken. Met tal van doordachte pedagogische ideeën, met leerpleinen, schuifwanden, veel licht en flexibel onderwijs. Ik vond en vind het een machtig proces om daaraan mee te werken.” Terpstra, Rehoboth en kinderopvang EigenWijzer kwamen samen in een groot gebouw dat nu alweer stampvol zit. En op 1 januari 2021 was de officiële opening van IKC-WereldWijs.

 

“Het allermooiste vond ik toch zelf voor de klas staan, met je voeten in de klei.” Een belangrijke basis om later schoolleider te worden. Rob Salij heeft z’n overdracht soepel geregeld, want Jessica van der Linden is vanaf januari ‘22 samen met hem directeur. Continuïteit in de overgang is voor kinderen, leraren en ouders een groot goed. Helemaal stilzitten kan de onderwijsman in hart en nieren niet. Hij zal nog 2 dagen per week werkzaam zijn bij de Proceon Scholengroep, blijft acteren en zingen (zoals ooit eerder bij Spotlight), gaat de Avondvierdaagse ondersteunen en zit in het bestuur bij Muziek Wijdemeren, dat zich inzet voor muziekonderwijs op de basisschool. Op 12 juli is er een feestochtend met de kinderen, gevolgd door een receptie om 15.30 uur, met als afsluiting een diner met het personeel.

Rob afscheid 111840515639